вторник, 3 май 2016 г.

Холандски стил vs. Muay Thai: Единственият стил на Муай Тай е тайландския


Днес ще ви представя още един материал по темата: Холандския стил срещу Муай Тай. Той е публикуван в блога, посветен на тайландското бойно изкуство - muayfight.wordpress.com.

Когато се дискутира муай тай, често може да чуете фразата "Холандски стил", обикновено представяйки разликите му с "Тайландския стил". Даже може да чуете за "Бразилски стил" или "Американски стил".

Може някои хора да се ядосат, особено тези, които се състезават в "Холандския стил" или "Бразилския", но истината е, че едниственият стил на муай тай е "Тайландския стил". Ако кажете, че практикувате "Холандски стил Муай Тай, съжалявам, но вие практикувате холандски стил кикбокс, не и Муай Тай.

Сега, преди да ме намразят много от клавиатурните воини, нека да направим бърз преглед на това, какво представляват тези стилове.


Тайландски стил

Първо, групирайки бойците в тази категория регионални стилове, трябва да отбележим, че няма двама еднакви бойци. Всеки боец има свой стил. Както казва един тайландски треньор: няма един муай тай, има хиляди. 

Тайландският стил е твърде разпознаваем. Той е красив, величествен, основан на баланс, грация и контрол:

- Релаксирана, почти невъзмутима поза;
- Икономични движения - без излишни подскачания насам-натам;
- Бавно начало - първите два рунда обикновено са мудни;
- Основан на ритъм - не случайно звучи тайландска музика по време на мачовете;
- Обикновено бойците се фокусират към нанасянето на мидъл кикове и прави удари с коляно, които се точкуват по-добре. 
- Важността на представянето - това, което показваш на ринга означава повече от това, което се случва;
- баланс и контрол;
- сложна игра в клинч;



Един от най-ярките представители на "Тайландския стил" е четирикратния Лумпини шампион, Саенчай

Въпреки, че дори този стил има хиляди варианти, Саенчай е идеалния пример на техничен боец в класическия стил. Това е най-ценения стил в Тайланд, фокусиран над хитроумните решения, ловкост и избягване на ударите, усъвършенствайки целия арсенал от муай тай оръжията. 



Друг подобен пример може да е Самарт Пайакарун, един от най-великите бойци на всички времена.

Друг популярен, макар и по-директен стил е т.нар. muay maad. Той се фокусира над тежките удари с ръце и унищожителни ритници. Въпреки че този стил на игра не е оценяван добре, то тези бойци целят да се наложат с нокаут над противника си, "вкарвайки" мощни удари и разгормяващи лоу кикове. Най-известният боец в този стил е Pornsanae Sitmonchai. 


Боят на Pornsanae Sitmonchai с Pakorn през 2010 г. е един от най-великите муай тай сблъсъци за всички времена: 

Друг пример е от времето на т.нар. златна ера на муай тай: това е Coban “the cruncher” Lookchaomaesaitong, притежаващ един от най-смъртоносните леви крошета в историята на бойните спортове. 



Третият популярен стил е познат като muay kao (knee fighter). Този вид бойци се специализират в близкия бой, ползвайки клинча, от където да нанасят мощни удари с колена. Към момента едни от популярните имена на този стил в Банкок са Petchboonchu и Yodvicha.



Между впрочем, в тайландския стил кръговите ритници (round kicks) се нанасят предимно в горната част на ръцете и по тялото. Това е един от подписите на тайландския стил. 
Двама от най-добрите бойци с крака са Singdam и Yodsanklai.

Това далеч не е пълния списък, но е най-важната извадка, показваща различията в самия муай тай в Тайланд. 

Възможно е  muay maad стила на пръв поглед да ви заприлича на "холандския стил" с фокус върху неговите комбинации от удари с ръце и лоу кик (low kick - нисък ритник), обаче все още има ясни различия, когато става въпрос за темпото, ритъма и придвижването.


Холандски стил

След традиционния тайландски стил, холандският е най-често споменавания. Той се отличава със следното:

-Бързо темпо (често боят е от три рунда вместо традиционните пет);
- Агресивен и хиперактивен;
- Бърз старт - няма бавни рундове, където противниците се изучават дълго;
- Тежки боксови комбинации, последвани от удари с крак; 
- Много работа с крака (има се предвид придвижвания);
- ограничения в клинча, лакти и подсечки; 



Холандският стил стана популярен с успеха на бойци като Peter Aerts, Albert Kraus и легендарния Ramon Dekkers.

Този стил на бой с три рунда, с ограничения в използването на лакти, клинч и подсечки, може по-скоро да се отнесе към кикбокса, отколкото към муай тай. Хиперактивната игра с високо темпо, подскачането от единия на другия крак, за тайландците означава, че боецът е нервен. Нещо повече: боецът се страхува. Тайландците предпочитат да гледат бойци, здраво стъпили на земята с двата си крака, показвайки най-доброто от себе си. 


Заключение

И така, разгледахме различните стилове на муай тай (в публикацията още са разгледани т.нар. бразилски и американски стил, които обаче далеч не са популярни по света и не са обект на дискусии, поради което не ги преведох), така че можем отново да повторим: 

Единственият стил на муай тай е тайландския.

Това е единстверия стил, който би бил оценен добре от тайландски съдии, единственият стил, обхващащ основните идеали на муай тай. Не казвам, че не трябва да тренирате остналите стилове, но просто не трябва да претендирате, че това е муай тай. Това не е муай тай.

Основният въпрос наистина е липсата на разбиране на тайландския стил и системата за точкуване, а тя е в основата. Няма да описвам тайландската система за точкуване в дълбочина, но тя е със следните ключови моменти:

Ефективността на ударите е важна, а не обема им или разнообразието

Агресията не означава нищо, освен ако не е ефективна

Как да приключите е далеч по-важно, отколкото как да стартирате

Все пак, това, което виждаме извън Тайланд (дори и в Англия, където муай тай сцената е сравнително силна) е, че съдиите възнаграждават боеца, който е по-агресивен, прави повече комбинации от удари или боец, който започва силно, но в последствие избледнява. Ако един боец ​​непрекъснато се движи напред, нанася по-голям обем от удари, макар и с по-малки поражения, той ще получи гласовете на съдиите, отколкото този, който го контраатакува с мощни мидъл кикове, прави колена и има добър тайминг. 

Само чрез насърчаване и образоването в автентичния тайландски стил на борба и оценяване можем да се надяваме да се промени това, и да се запази тази красива и уникална форма на изкуство. Организаторите трябва да се опита да наемат най-добрите рефери и съдии за спорта, а не само най-евтините. Несправедливо е за бойци, които са работили усилено и са разработили истински тайландски стил да бъдат ограбвани по този начин. 

Статията отразява мнението на автора й от muayfight.wordpress.com и публикувана тук с информативна и познавателна цел за трениращите кикбокс и муай тай.

0 коментара:

Публикуване на коментар