петък, 11 септември 2015 г.

Легенди на кик бокса и Муай Тай: Саенчай - Кралят на кралете


В MMA казват, че ударите на Anderson Silva са от матрицата. Наистина е така. Но в света на Muay Thai, Saenchai е вашия човек.

Саенчай е роден на 30 юли 1980 г. Името му е Suphachai Saenpong, но е познат като Саенчай Сор Кингстар (Saenchai Sor. Kingstar, แสนชัย ส.คิงสตาร์), Saenchai Sor Kamsing, Sangpetch Patanakan Gym, Saenchai Sor Saenchai, Saenchai Sinbimuaythai, Saenchai Kotmuay Saenchai MuaythaiGym.



Той е четирикратен Световен Лумпини шампион в четири различни категории. Саенчай е Световен шампион по Муай Тай във версиите WMC и WBC. Той е признат за един от най-добрите бойци в света на Муай Тай. Саенчай е постигнал 284 победи от 338 боя. Той се е задържал в ТОП 10 на най-добрите бойци в продължение на над десет години.



Саенчай започнал да изучава Муай Тай в лагера "Jockey gym", когато е бил още 8-годишен. Легендата разказва, че той спечелил първия си бой само седмица, след като започнал тренировки и спечелил своито 30 бата (около долар).  

На 14-годишна възраст започнал да се състезава на различните стадиони в Бангкок. Той преминал в лагера "Kamsing gym", след като собственикът на залата платил за трансфера 10 000 долара. Тогава той се състезавал под името Саенчай Сор Камсинг. 

На 15-годишна възраст той става Лумпини шампион, а на 18-годишна възраст вече е двукратен Лумпини шампион, но този път в тежка категория.



През 2002 г. се пробва в бокса и дебютира под името Sangpetch Patanakan Gym. През ноември 2003 г. в бой с филипински боксьор става шампион на Азия по версията PABA. През януари 2004 г. отстоява титлата си в мач-реванш и през същата година се завръща  тайландския бокс. 

Два пъти Саенчай е посещавал Япония и излизал на различни турнири, но третото му посещение е било забранено от промоутърите му. Той обаче не се съобразил със забраната. След това правата му са откупени от лагера "Kingstar gym". 
През юли 2006 г. той се среща на ринга със Сан-Су Лим от Корея. Боят се провежда в Япония. Въпреки че кореецът е по-висок с 21 см и тежи с 10 кг повече, Саенчай го нокаутира във втория рунд с дясно кроше.

През юли 2009 г. Санечай се бие в един бой с два противника. От първия до третия рунд с единия, а в четвъртия и петия с другия. Първият го хвърля многократно на земята от клинч, а другия държи на дистанция с удари с краката. След петия рунд му е присъдена победата с единодушно решение на съдиите. 



През същата тази 2009 г. Саенчай обявява, че приключва с бокса и започва футболна кариера, но бързо се връща на ринга обратно.

През март 2010 г. завоюва Световната титла по муай тай версия МТАА. Боят се провежда в Лос Анджелис, а противник му е Тетсуя Ямато от Япония. Японецът е нокаутиран в първия рунд с ляв хай кик. 



В момента той е треньор в известната зала Evolve в Сингапур.



Титли:

2012 Muay Thai Warriors Welterweight (65kg) champion
2012 W.P.M.F. Interim World Welterweight champion (147 lbs)
WBC Diamond World Champion
WMC World Lightweight (135 lbs / 61 kg) champion
Lumpinee Stadium Lightweight (135 lbs / 61 kg) champion
2010 Toyota Cup tournament champion
MTAA World Lightweight champion
Lumpinee Stadium Super featherweight (130 lbs / 59 kg) champion
Lumpinee Stadium Bantamweight (118 lbs / 53 kg) champion
Lumpinee Stadium Super flyweight (115 lbs / 52 kg) champion
1999 Sports Writers of Thailand Fighter of the Year
2008 Sports Writers of Thailand Fighter of the Year

Източник: koicombat.org и Evolve Daily
Превод и редакция: Драгомир Драганов - СК "Легия" - Варна

0 коментара:

Публикуване на коментар