четвъртък, 13 август 2015 г.

Легенди на кик бокса и муай тай: Йодсанклай Феъртекс - боксовият компютър


Мнозина са чували името Йодсанклай Феъртекс. Той е една от живите легенди на Муай Тай. Истинското му име е Yodthana “Eak” Phoetirat и е роден на 1 юли 1985 г. в Корат, Северо-източен Тайланд. Йод (както още е познат Йодсанклай) е трикратен Лумпини шампион в 112 и 147 lb категории и бивш световен шампион по Муай Тай версия WBC. Той тренира във Fairtex Gym в Патайя. Наречен е "боксов компютър" от спортните вестници в Тайланд заради перфектната му техника.



Младият Йодсанклай се запалил по Муай Тай на осем годишна възраст покрай по-големия си брат Йодкангуан, гледайки битките му. Той провел първия си бой по време на храмов празник в град Бан На Дии.

Преди да се присъедини към Fairtex през 2005 г., Йодсанклай се състезава за други три кемпа - Saknipaporn, Sit-Khru-Od и Petchyindee. През август 2005 г., биейки се с името Yodsanklai Petchyindee, той печели една от най-престижните титли - шампионския пояс на стадиона Лумпини, нокаутирайки Runglaew. 



Той става световен шампион версия WBC по Muay Thai, побеждавайки не кой да е, а именно Джон Уейн Пар на 10 декември 2005 г. в Австралия. 



През същата година Йод става и шампион на Тайланд. 



На 11 ноември 2006 г. той защитава световната си WBC титла срещу Марк Вогел във Вупертал, Германия. Йодсанклай побеждава с нокаут в първия рунд с удар с лакът.

На 30 юни 2006 г. Yodsanklai прави своя K-1 Max дебют в Superfight на K-1 World MAX 2006 -World Championship Final- проведен в Йокохама, Япония побеждавайки Kamal el Amrani. 

На 29 ноември 2007 г. участва в състезанието "France vs Thailand", проведен в Париж, където излиза срещу Farid Villaume. Yodsanklai печели с TKO. 

Йод нокаутира Gregory Choplin в третия рунд на Lion Fight 8 в Лас Вегас, Невада на 25 януари 2013 г. 


На 19 април 2013 г. побеждава с TKO Naimjon Tuhtobaev във втория рунд на Thai Fight: Pattaya 2013 в тайландския град Патайя. 

На 29 юни 2013 г. по време на Thai Fight: Bangkok 2013 в Банкок той се среща с Казбек Зубаров и го побеждава с TKO в края на първия рунд, когато мача е прекъснат заради нараняване на Зубаров.  

Йодсанклай побеждава Chike Lindsay на Lion Fight Middleweight (-70 kg/154 lb) Championship в Лас Вегас на 26 юли 2013 г. Линдзи започва добре, но Йод взема преимуществото във втория рунд и печели мача със съдийско решение. 



Йодсанклай нокаутира Владимир Конски в първия рунд с лакът по време на четвърт финален мач от турнира Thai Fight's -70 kg/154 lb, проведен в Тайланд на 23 октомври. 

Той побеждава още Keo Rumchang на Thai Fight: Hua Hin 2014 в Hua Hin на 22 февруари 2014 г. 




На 28 август т.г. той ще излезе срещу двукратния K-1 Max шампион Джорджо Петросян (Giorgio Petrosyan)в Китай по време на турнира "Hero Legend". 

Снимки: Facebook страница на Yodsanklai Fairtex и страницата на Thai Fight : Muay Thai The World's Unrivalled Fight

0 коментара:

Публикуване на коментар