събота, 15 август 2015 г.

Легенди на кик бокса и Муай Тай: Буакау - "Белият лотус"


Име: Buakaw Banchamek -  บัวขาว ป.ประมุข (Por Pramuk), а истинското му име е Сомбат Банчамек (Sombat Banchamek - สมบัติ บัญชาเมฆ).

Роден: Surin, Thailand

Ръст и тегло: 1.74m (5 ft 8 ½ in) – 70kg (155 lb)

Gym: Buakaw Banchamek (Former gym Por. Pramuk)

Буакау Банчамек е Muay Thai боец, който има няколко световни титли по Муай Тай и K1. Понастоящем е един от най-известните тайландски бойци в света. Неговата популярност нарасна откак той се включи в K1 World Max през 2004 г. Той стана и youtube сензация, след като клипове с неговите нокаути и перфектни техники бяха показани на многомилионната аудитория. 



Буакау е роден в Сурин и започва да се боксира на 8-годишна възраст, а когато достига 15-годишна възраст, започва да се занимава в клуба Por. Pramuk. Именно там той получава и името си Буакау, което означава "Белият лотус". По-късно той решава да създаде своя зала - "Banchamek GYM" - и да се състезава като Банчамек, но от Пор Прамук завеждат съдебно дело, което той губи. 



Buakaw притежава няколко шампионски пояса от различни тайландски стадиони - Omnoi Stadium Belt, Champion of Thailand belt, Toyota marathon Winner, WMC Middle weight champion, K1 World Max champion, Thai Fight Champion и Max Muay Thai Champion. На 7 декември 2001 г. той се бие с Charlie Sor Chaitamin за шампионската титла на стадиона Лумпини, но губи по точки. 

В края на 2002 г. преминавайки в полусредна категория, Буакау Пор Прамук побеждава Сатоши Кобаяши и печели Купата Тойота. В периода 2003-2004 г. той се бие на територията на Япония и Южна Корея. 


K-1 World MAX

Започвайки от април 2004 г., Буакау Пор Прамук преминава в K-1 MAX. Той побеждава John Wayne Parr, Takayuki Kohiruimaki и предишния шампион Масато на финалите. 
През октомври 2004 г. той печели срещу известния японски боец Кодзо Такеда, който е един от малкото чужденци, които са печелили шампионски титли на два от най-големите тайландски стадиона. 

През 2005 г. повтаря своя път към титлата, но е спрян от холандеца Andy Souwer на финалите. През 2006 г. на K-1 MAX World Grand Prix, Buakaw се изправя отново срещу Анди Сауер и този път печели с TKO, грабвайки втората си K-1 World MAX титла и ставайки първия, който я печели два пъти. 



Превъзходството му в боевете винаги било толкова голямо, че съдийската колегия решила да промени правилата и забранява класическия тайски клинч, а при захват бил позволен един удар с коляно. 




2006 година започнала с победа над легендарния Майк "Железния" Замбидис, а след две седмици по правилата на тайландския бокс печели световната шампионска титла по версията WMC с победа над  Чохмот Киатодисак. 

На турнира K-1 World MAX Буакау побеждава още такива бойци като Върджил Калакоду, Гаго Драго, Йошихиру Сато и отправя три пъти Анди Сауър в нокдаун, ставайки отново шампион. 




В периода 2007-2009 г. побеждава Джабар Аксеров, Алберт Краус, Йошихиру Сато, Ники Холцкен, Джон Уейн Пар и т.н., но този път не успява да грабне титлата. През 2007 г. Масато Кобаяши го спира на четвърт финал, а през 2008 г. Буакау е нокаутиран от Йошихиру Сато на осминафинал, а през 2009 г. на полуфинал съдиите присъждат спорна победа на  Анди Сауер. Тогава Буакау решава да напусне К-1.


Кариера след К-1

През 2010 г. той участва в кинолентата  Yamada: The Samurai of Ayothaya, основан на живата на Yamada Nagamasa, японски авантюрист, който в началото на 17-ти век става губернатор на провинцията Nakhon Si Thammarat в южен Тайланд.

През ноември 2010 г. Буакау Пор. Прамук побеждава на тунира по Shoot Boxing World Tournament 2010. Там бившия трикратен шампион Анди Сауер е победен от Toby Imada на полуфинала, но на финала Буакау побеждава Имада с TKO във втория рунд и става новия 2010 Shoot Boxing S-Cup World champion. 

През 2011 г. провежда срещи изключително по правилата на тайландския бокс. През септември той побеждава Warren "Chaka Zulu" Stevelmans и става шампион по версията WMC, а до декември се състезава на турнира Thai Fight, който спечелва, побеждавайки на финала австралиеца Frankie Giorgi. 


През януари 2012 г. той победил действащия шампион на TNA Джабар Аскеров. 

На 1 март 2012 г. Buakaw изчезва от тренировъчния си лагер Пор Прамук. На 12 март той се появява в телевизионно шоу и се извинява на феновете си, като заявява още, че има проблеми с клуба Por. Pramuk още от 2009 г. и затова е избягал. 
"Аз мога да понеса тежки тренировки, но не и лошо отношение. Става въпрос за съзнание, а не за тяло", заявява той.

На 31 май 2012 г. Buakaw обява намерението си да се откаже от активна спортна дейност след неуспешни преговори с Pramuk Rojanathan. Последната среща се провела с участието на председателя на Sports Authority of Thailand, президента на асоциацията на професионалния бокс в Тайланд, адвокатите на Buakaw и на лагера Por. Pramuk. Адвокатът на Прамук предложил на Buakaw 60% от приходите от боевете и 75% от приходите от публичните участия, реклами, спонсорства и други действия извън ринга. Адвокатът на Буакау се застъпил за тезата, че той трябва да получава всички приходи от извън състезателната дейност на ринга. Представителите на Por. Pramuk отвърнали, че ще го продадат на друг лагер. След като юристите не успели да постигнат съгласие, Буакау обявил, че ще напусне спорта, тъй като това ще е решение на проблемите. Твърди се, че когато Прамук чул това, започнал да пляска радостно, но не защото се радвал, че Буакау се отказва от спорта, а защото повече няма да има проблеми.



Buakaw заявил, че ще се върне в родния си град Сурин и ще се заеме с тренировки на млади бойци, като същевременно стане будистки монах. 

Лека-полека нещата започнали да се нареждат и с подръжката на компанията Yokkao Buakaw построил в Сурин нова спортна зала Banchamek Gym и той приема името Buakaw Banchamek. 
Sports Authority of Thailand (SAT) обаче обявили, че суперзвездата на Муай Тай Buakaw Banchamek не може да вземе участие на турнира Thai Fight, ако не регистрира официално своя кемп.  

Заместник-ръководителят на SAT Сакол Ваннапонг заявил, че Buakaw няма да може да се бие, докато SAT не разгледа жалбата му за несправедливо отношение към него от страна на Por. Pramuk Gym. 

На 5 юни 2012 г. адвокатът на Буакау изпратил писмо в Sports Authority of Thailand с молба за освобождаването му от задълженията му като състезател на Por. Pramuk gym, От 8 юни 2012 г. Buakaw вече не се считал за боец по Муай Тай и съответно бил освободен от лагера Por. Pramuk. 



Buakaw започнал да се появява в залите по джиу-джицу и се появили слухове, че ще премине в ММА. Това щяло да му даде възможност да продължи да се състезава без да нарушава договора си с Пор Прамук. На 29 юни същата година Buakaw опровергава тези слухове, че ще става ММА боец.

На 2 юли  2012 г. страните се срещнали в арбитражния съд по гражданските дела в Ratchadapisek. Заседанието продължило почти седем часа, а съдът оправдал двете страни и постановил, че Буакау може отново да се бие, но трябва да ползва името  "Buakaw Por. Pramuk", а да тренира където си иска. 60% от приходите от боевете ще отиват у него, а 40% в лагера. Приходите от другите дейности ще бъдат разпределени 75:25 (75% Buakaw, 25% на кемпа).

Буакау се връща в Thai Fight. На 17 август 2012 г. в Англия на стадиона King Power Stadium Leicester се състояла първата му среща. Той се изправил срещу Rustem Zaripov. Боят заършил с победа за Buakaw Por Pramuk. 

На 18 април 2013 г. се състояла пресконференция на MAX Muay Thai, където Buakaw заявил, че той се изказва в качеството на промоутъра New Fighter MMA Banchamek Gym. MAX правят планове за 4 големи събития през 2013 г., в които ще вземат участие най-известните бойци на Тайланд и целия свят. Буакау ще вземе участие в шоуто с бой срещу Malik Watson от САЩ. 

На 31 май 2013г. Buakaw постъпва в Университета Rattanabandit във Факултета по бизнес мениджмънт. На 21 юли 2013 г. той получава почетна степен доктор на науките и магистър по спорт от Университета Kasetsart, които се присъждат на хора, които са направили огромен принос в областта на спорта в страната. 




През август 2013 г. Buakaw подписва договор с K-1 World MAX.  На 15 септември 2013 г. на той побеждава Davida Calvo с ТКО след удар в черния дроб. Четвъртфиналът се провежда на 28 декември в Китай, където Буакау побеждава Zhou ZhiPeng (Китай) със съдийско решение. На 23 февруари на полуфинала на K1 WORLD MAX Buakaw се среща с Lee Sung-Hyun, побеждавайки със съдийско решение. 

През февруари 2014 г. Buakaw подписал договор с тайландския футболен клуб RBAC за една година. Той взема участие в тренировките и даже се появява в игра на 16 февруари 2014 г. с номер 16 като нападател. 

На 14 април 2014 г. в Сурин се провежда турнира COMBAT BANCHAMEK, където Буакау се явява освен като боец, но и промоутър. Там той се бие срещу австралиеца Victor Nagbe (Australia). 

14 юни 2014 г. - бой за титлата WMC WORLD CHAMPIONSHIP. Първоначално съперник на Буакау трябвало да бъде Fabio Pinca, но заради травма е бил заменен от французина Djime Coulibaly. Буакау печели пояса на Световен шампион версия WMC. Още един бой за шампионската титла на WBC Muaythai Championship Buakaw печели на 15 август 2014 г. срещу Abdoul Toure. 


На 13 септември в Минск, Белорус, се провежда осминафинал на турнира TOPKING WORLD SERIES, където Buakaw Banchamek (Thailand) побеждава Zheng Chunyu (China). 

На 28 септември 2014 г. се провежда официалното откриване на Banchamek Gym с адрес: 22 Soi Phokaew 3/19 Nawamin Rd, Klong Chan, Bangkapi, Bangkok, Thailand 10240.

На 24 октомври 2014 г. Буакау получил почетна степен на доктор на науките на университета Surin Rajabhat University.
На 15 ноември 2014 г. TOPKING WORLD SERIES 2014г. се провежда бой във формата "Super Fight" Buakaw Banchamek (Thailand) и Steve Maxon (Australia). Срещата завършва с победа на Буакау. 



На 20 декември се провежда финала на турнира TOPKING WORLD SERIES, където Buakaw Banchamek победил Dmytro Konstantynov от Украйна. 






Буакау Банчамек загуби полуфиналния мач в Top King World Series срещу руснака Хаял Джаниев на 28 юли 2015 г. 

Източници: nicekick.ru, wikipedia, muaythaipros.com, википедия

Редакция и превод от руски и английски:
Драгомир Драганов - СК "Легия"

Снимки: Facebook страница на Banchamek Gym

1 коментар: